Intoxikace alkoholem, aneb kocovina

Intoxikace alkoholem, aneb kocovina

Je až s podivem, jak moc lidí tenhle stav neodradí od přemíry alkoholu do budoucího života. Nevolnost, bolest hlavy, třes, únava, zvracení, přecitlivělost, ale i průjem, poruchy spánku a ztráta koncentrace – to všechno mluví samo za sebe, ale lidstvo moc neposlouchá (a především studenti).

Alkohol (chceme-li odborně ethanol) se do těla dostává zažívacím traktem a odbourává se v játrech. Odbourává, nikoli rozkládá (první důležitá věc!) – tělo jej nejdříve rozštěpí na acetaldehyd (to je TO, co způsobuje kocovinu – toxická látka), ten se poté štěpí na acetát a teprve ten vylučujeme.

Každá kocovinka je jiná. Závisí hodně na detailech, z větší části jde ale o tři základní věci: Kolik za jak dlouho, co a v jakých kombinacích, péče o sebe před a po intoxikaci. Ektomorfové mají například před Endomorfy výhodu, jejich rychlý metabolismus pracuje pro ně. Muži jsou na tom lépe, jak ženy. Dvě třetiny Japonců jsou na tom hůř, jak všichni ostatní a indiáni neodbourávají alkohol vůbec (a proto až příliš často umírají na otravu alkoholem z množství, kterým se naši puboši večer rozehřívají).

Alkohol a jeho deriváty narušují mnohé – od funkce rovnovážného centra v mozku, přes extrémní podráždění žaludku a citlivých sliznic trávicího traktu (narušení acido-bazické rovnováhy je vždycky na-přes-držku), po krevní oběh a činnost pumpy.

Co je zajímavé? Největší svině při kocovině je v těle voda. Alkohol totiž nastartuje vsakování vody do buněk těla – mozek nám začíná bobtnat a jak roste, mačká se nám zevnitř na lebku. Psycho, co? A přitvrdíme – kromě tohohle vodního šílenství alkohol ještě dehydratuje – takže pokud nás nebude bolet šiška z tohohle, z dehydratace bude.
Vlastně obecně nesmíme pít a musíme pít, aby nás nebolela hlava a teď se v tom vyznej.

A bonbonek (lingvistická fascinace): výraz kocovina vznikl ze starého výrazu kočičina, znamenajícím v přeneseném významu výtržnost. Konkrétně proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Do spojitosti s alkoholem se dostáváme až cca za 50 let, nejspíš pomoci německého výrazu Kater (kocour).

A konec teorii, jedeme praxi:

1) Nadopuj se vitamínem C.
2) Sklenice mlíka těsně před odchodem pomůže – mlíko zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve.
3) Prolejvej se vodou.
4) Nekuř do toho – s každým cigárem se bude kocovinka násobit.
5) Nezabarvenej alkohol je menší jed, jak zabarvenej (Rum, Absint,…)
6) Kafe ani černej čaj ti nepomůžou. Zeleninový smoothie je skutečnej vyprošťovák.
7) „Fruktóza odbourává alkohol“ (Britská královská chemická společnost, 2 004) – a kde je jí nejvíc? V medu.
8) Tuk, tuk, tuk. Kapénky tuku v krvi na sebe naváží alkohol a srovnají žaludek.
9) Při třesu, únavě a neschopnosti koncentrace draslík a hořčík – banány a semínka.
10) Jak vždycky říkám – chlastej kvas, ne destilát. Víno, pivo, medovina,…,…,… tě zabije vždy míň, jak whisky, burbon, vodka, rum,…,…,…

Ták šťasnej novej rok.