Hate Sugar Free – radši cukr

(To je ale dlouhej nadpis, co?) Za vším hledej cukr (glukózu). To je odvěká pravda, kterou uznávají všichni, a která je neoddiskutovatelná. Například: i když mozek váží pouhá 2% tělesné hmotnosti, nárokuje si 50% až (při stresu) 90% spotřeby glukózy v těle. Jak to s tim cukrem teda je? A máme se bát i umělých sladidel?


 

Čim víc Éček…

Hans – Rudolf Berthound ve svém díle Hungry Brain Syndrome definuje, že zatímco se při běžné tělesné váze konzumenta produkuje přiměřené množství X hormonu štěstí, dopaminu, při nadváze tato hodnota X klesá. Takže je obézní konzument ze stejného množství jídla méně spokojený, než hubený.

Vysoká konzumace cukru tedy způsobuje obezitu, která vede k menšímu uspokojení z konzumace cukru – a strávník jej tedy konzumuje víc, aby získal shodný pocit uspokojení, jako před několika kily tělesné váhy. To je nepříjemný zacyklení, co?

Natasha Harrisová (zemřela roku 2010) pila 16 posledních let svého života denně 10l Coca Coly a víc nic (glukóza…). To byl celý její jídelníček. (- Glukóza.) A teď pozor – nejen, že to její tělo vydrželo celých 5 840 dní (to je 58 400 l Coca Coly!), ale netrpělo obezitou ani cukrovkou a v těchto letech navíc porodila 8 zdravých dětí…

 

„Ještě nikdy v historii lidstva nebyl člověk vystaven tolika uměle vytvořeným látkám (ve stravě) jako je tomu v současnosti.“

– Jan Zelenka

Za posledních 100 let přibylo více, než 25 000 000 umělých látek!
Mezi nejskloňovanější náhražky surovýho cukru patří Aspartam (E951).

Než se na ně vrhneme víc zblízka, zeptám se – co je to zdraví? Pokud nějaká ženská vydrží 16 let jen na Coca Cole, o čem se tu vlastně bavíme? Jestli to nemáte srovnaný, koukněte nejdřív na tenhle článek a pak se vraťte – budem na to navazovat.

Vedle cukru se samozřejmě mluví o variantách cukr free. A ty jsou prý taky špatně. Hmmm – a je to skutečně tak, nebo je to zas mediální hoax? Jak je to tedy s těmihle nesmiřitelnými tábory?

Ohledně nahrazování cukru fruktózou je pěkný video tady. Ohledně aspartamu info níže:


 

… Tim víc Addidas!

Aspartam je opředen obrovským množstvím lží a polopravd. Popravdě řečeno jsem v průběhu sepisování článku hodně z nich sám použil a pak je zase smazal. To, co vám tu předložím, je dohledatelná pravda – takže kdyby někdo chtěl diskutovat, prosím – ale nejdřív si ověř zdroje. Na netu je toho hodně špatně – bulvár, bulvár, blogeři.

Aspartam

  • Roční celosvětová výroba 15 000 tun.
  • Celosvětově povolená látka.
  • To, že je Aspartam škodlivý a nebezpečný (a původně vyvinutý jako bojová látka) je hoax, který začal prosazovat dr. Mercola. Je to trochu komickej panáček a stojí za zrodem vícero panických tvrzení, ale tohle se mu zadařilo nejvíc. (U nás to pak rétoruje prof. Strunecká. Příhodně je držitelkou ceny BludnýBalvan – anticeny za šíření hovadin.)
  • Aspartam nikdy nebyl na seznamu bojových látek – byl vynalezen při hledání léku na žaludeční vředy…
  • 200x sladší než cukr; při zachování stejného počtu kalorií se používá k ochucování light a sugar free verzí výrobků.
  • Skládá se ze dvou biogenních aminokyselin – fenylalaninu a kyseliny asparagové, které se běžně vyskytují v přírodě i v lidském těle. (Například ve 100g hovězího masa je až 25x víc fenylalaninu, než v jedný plechovce dietní koly (125 mg aspartamu).)
  • Původní testy na potkanech vypadaly, že je aspartam rakovinotvorný. Pak ale někoho napadlo, že laboratorní potkani prostě vždycky zajdou na rakovinu – zkusili to na jiných zvířátkách. A tady je druhý hoax – většina lidí už netuší, že na všech jiných zvířatech neměl aspartam rakovinotvorný účinek. Pokusy na lidech prokázaly, že nevadí ani diabetikům a kojícím ženám!
  • Při teplotě nad 30°C se rozkládá na metanoly (U Coca Coly a RedBullu potvrzeno výzkumem Floridského Ústavu Pro Bezpečnost Potravin; i v neotevřeném obalu; smrtelná dávka nehrozí! I hloupej rajčatovej džus se chová stejně…).
  • Na rozdíl od cukru ale nedodává tělu glukózu (ano – to, co mozek potřebuje k funkci; to, co zahání pocit hladu; to, co způsobuje spokojení z nasycení).


 

Co s tím?

Řešení je jednoduché. Myslete logicky. Pokud něco chutná sladce a neobsahuje to cukr, není tolik složitý si domyslet, odkud vítr fouká. Stévie? Okej. Med? Paráda. Cukr? Furt lepší, než aspartam hele. I kdyby přeci jen nezpůsoboval rakovinu nikomu jinýmu, než potkanům, furt nedodává glukózu (to, co od sladkýho chceme) – a tak toho do sebe dostáváme víc. A že to pomůže při dietce tlouštíkům? Ne – Hungry Brain Syndrome a reakce pouze na glukózu. A příště se podíváme na glutamáty.

Radši tedy 20g cukru, než 2 gramy éček. Fakt…
(Sorry, dietáři.)